Quantcast
Channel:
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Brands doet beste aankopen

$
0
0

Marcel Brands

Het transferbeleid, zo vlak voor de transferperiode weer van start gaat bekeek en vergeleek Soccerlife.nl voor jouw de succesfactor van de technisch directeuren in traditionele top drie van Nederland. Om iets te kunnen zeggen over het aankoopbeleid van deze clubs namen wij de afgelopen drie seizoen onder de loop. Hierbij keken we niet naar gehuurde spelers die terugkeerde en niet als versterking voor het eerste elftal werden gepresenteerd. Over welke drie technisch directeuren spreken we dan, we introduceren en laten zien wie onder heb is aangekocht, wie een succes was. Van wie we nog weinig hebben gezien. En van wie we bijna nooit meer iets hebben gehoord.

Marcel Brands – PSV

Marcel Brands was als voetballer nou niet bepaald een hoogvlieger, hij speelde in zijn carrière als profvoetballer bij drie clubs: FC Den Bosch, Feyenoord en RKC Waalwijk. Bij zijn laatste club als profvoetballer ging hij ook het eerst aan de slag als technisch directeur, dit deed hij met Martin Jol als trainer. Brands werd overigens later zelfs nog even algemeen directeur van de ploeg uit Waalwijk. In 2005 verhuisde Brands naar Alkmaar waar hij bij AZ de functie van technisch directeur ging bekleden, dit deed hij o.a. met Louis van Gaal als trainer. Met dit AZ werd zelfs het kampioenschap behaald. Halverwege 2010 maakte Brands zijn overstap naar PSV, waar hij nu in het seizoen 2014/2015 zijn eerste titel pakt met de Eindhovense ploeg, die onder leiding staat van Philip Cocu.

Marcel Brands kocht over de afgelopen drie seizoen achttien spelers voor het eerste elftal van PSV:

psv2012                    PSV2013PSV 2014   totaalbalans PSV

 

Opvallend om te zien is dat Brands qua aankopen vooral in aanvang op het seizoen 2012/2013 niet echt succesvol was. Het seizoen was vooral met de terugkeer van Mark van Bommel en de grote hoop dat hierdoor een kampioenschap zou volgen een grote deceptie. In dit seizoen was eigenlijk met de kennis van nu de enige goede aankoop Oscar Hiljemark. Luciano Narshing  daar in tegen heeft tot op dit moment nog steeds niet zijn niveau gehaald wat hij wel deed bij SC Heerenveen. De aankoop die het minste uitpakte in dat seizoen was Mathias Jorgenson, de Deense verdediger kwam in zijn eerste seizoen niet verder dan vijf duels in de Eredivisie. Het seizoen dat daar op volgde was voor Brands al een stuk beter, ondanks dat Ruiz niet bracht waar men op hoopte, namelijk goals en daardoor een kampioenschap, was eigenlijk de enige slechte aankoop die van Florian Jozefzoon. De oud-Ajacied kwam via een omweg bij PSV terecht, waar hij in zestien wedstrijden tot twee doelpunten kwam. Dan het huidig seizoen, hierin werd Brands met zijn PSV kampioen, en of het toeval is of niet is Brands qua transferbeleid dit seizoen foutloos gebleken. Luuk de Jong was wellicht de meeste opvallende naam dit seizoen, Ajax vond hem in de zomertransferperiode niet goed genoeg en liet de kans schieten. Aanvankelijk kende de Jong nog een moeilijke start maar kwam uiteindelijk uit op twintig doelpunten. Een andere meesterzet van Brands was het stunten met Guardado, de Mexicaan die zelfs op het WK nog uitkwam, was een grote verrassing voor velen.

Brands heeft over de afgelopen twee jaar erg goed werk geleverd, dit werk had dus als resultaat de titel. Wat zien we als we naar de percentages kijken? Van elke transfer die Brands heeft gedaan bleek 55% succesvol, 28% van de transfers die hij deed eindigde niet zo goed, en van 17% valt nog moeilijk te zeggen of zij het gaan maken in PSV. De opvallendste naam bij de vraagtekens is die van Adam Maher, de werkelijk fantastische speler in de tijd bij AZ heeft het bij PSV nog steeds niet helemaal kunnen brengen.

Marc Overmars- Ajax

De oud rechtsbuiten van onder andere Ajax, FC Barcelona, Arsenal en Oranje won in zijn carrière als voetballer al vele prijzen. De speler Overmars sloot zijn carrière na een tussen stop van 4 jaar af bij zijn oude jeugdliefde, de club waar het voor hem allemaal begon Go Ahead Eagles. Overmars besloot in het seizoen 2008-2009 met vierentwintig wedstrijden, en scoorde hier helaas niet in. Na zijn slot stuk als voetballer ging Marc Overmars ook aan de slag bij Go Ahead als technisch directeur. Hier lukte het Overmars samen met Art Langeler te promoveren naar de Eredivisie. Na de fluwelen revolutie van Cruijff bij Ajax werd Overmars benaderd om algemeen directeur te worden, en daarmee Rik van der Boog op te volgen. Overmars weigerde dit aanbod, een jaar later lukte het Ajax wel om Overmars binnen te halen. tussen 2011 en 2015 lukte het samen met Frank de Boer als hoofdcoach om vier keer op rij de landstitel te veroveren in Nederland. Door het voor het oog minimalistische aankoop beleid kreeg Overmars in Amsterdam de naam Marc ‘netto’ verwijzend naar wat hij al dan niet uitgeeft als technisch directeur bij de club in Amsterdam. Het verkoop beleid bij Ajax zou met ruime afstand hebben gewonnen, mede door het behalen van de Champions League poulfase en heel wat lucratieve transfers, hebben de Amsterdammers ruim honderd miljoen euro op de bank staan.

Dan terug naar het aankoop beleid van Overmars, wat waren zijn toevoegingen aan het eerste elftal van Ajax over de afgelopen drie seizoenen:

2012ajax                      2013ajax 2014ajax transsucajax

Onder Overmars werden verreweg de meeste aankopen gedaan in het seizoen 2012/2013, hier schoot Overmars precies vier keer in de roos, Moisander, Babel(ondanks blessure), Poulsen en Schone beken één voor één uit te groeien tot steun pilaren, van een in de competitie prima presterend elftal. Wel werden er ook aparte aankopen gedaan, wie kent Isaac Cuenca nog? Danny Hoesen heeft sporadisch een basis plek bij FC Groningen en Tobias Sana, werd gehaald als groot Scandinavisch talent voor een spotprijs maar bleek bij lange na niet goed genoeg. Dat valt ook te zeggen over de aankopen in seizoen 2013/2014, waarin alle spelers niet geslaagd zijn die werden aangetrokken, Mike van der Hoorn het lievelingetje van de Boer, staat onder de analytici bekend als zeer zwakke verdediger, Duarte goed voor Heracles, nu verhuurd aan SC Heerenveen, maar bijlange na niet goed genoeg voor Ajax. Krkic dan, de optie die Ajax in het contract zetten om hem nogmaals te huren werd door de Amsterdammers niet gelicht, ook heeft hij op bijna elke positie in de voorhoede gepeeld iets wat aangeeft dat de Boer ook niet echt wist wat hij er mee moest. Het laatste seizoen dan, daar zijn naar onze mening twee goede aankopen gedaan met toekomst, Daley Sinkgraven en Arkadiusz Milik, vooral bij de laatste heeft Overmars erg goed gehandeld, dit deed hij door een optie tot koop voor een klein bedrag op te nemen bij de huur overeenkomst, de klik tussen de Pool en Ajax was er één zoals Poulsen, Schone en Moisander weer een voltreffer. Over andere transfers zoals die van Viergever, Boer en Muric vinden wij het nog moeilijk oordelen, wij nijgen erna die spelers te middelmatig te vinden voor het niveau waar Ajax naar toe wil.

Tot slot kunnen we concluderen dat meer en deel van de transfers van Overmars uitdraaien op een mislukking, over de laatste drie seizoen iets minder dan de helft. Wel is het zo dat de aankopen die Ajax doet en succesvol zijn, ook echt een meerwaarde zijn gebleken voor het eerste elftal. Dit strookt overigens met de lijn Cruijff waarbij aankopen echt iets moeten toevoegen, omdat er anders beter jeugd kan worden in gepast. Dit is ook een verklaring voor het geen Ajax de minste aankopen deed voor het eerste elftal van de drie technisch directeurs. Wij maken de inschatting dat Gudelj zeker een aanwinst kan zijn voor een team als Ajax, het beloof dus wellicht wat.

Martin van Geel – Feyenoord

De laatste van de technisch directeuren die we onder de loop nemen is Martin van Geel, sinds februari 2011 werkzaam bij Feyenoord. Als voetballer was van Geel ook al actief voor de Rotterdammers maar ook voor: Ajax, Roda JC en Willem II. Na zijn actieve loopbaan als voetballer 1995, die hij afsloot bij Willem II ging hij daar aan de slag als technisch directeur. Onder zijn leiding groeide Willem II uit tot een stabiele organisatie die op het hoogte punt zelf Champions League voetbal behaalde. Hierna ging van Geel naar AZ, hier haalde hij o.a. met Co Adriaanse de halve finale van de UEFA Cup. Van Geel vertrok naar Ajax, maar ging niet goed weg bij AZ, toenmalig eigenaar Dirk Schiringa gaf van Geel een stadionverbod, dat overigens door toenmalig KNVB directeur Kesler weer werd opgelost. Na zijn avontuur bij Ajax, waar hij door het rapport Coronel zo erg onder druk kwam te staan dat zijn positie onhoudbaar werd vertrok hij naar Roda JC, dit was geen succes. Het was dan ook een grote verrassing dat Feyenoord aanklopte bij van Geel. Over de positie van van Geel wordt de laatste tijd veel gediscuteerd, zeker nu er geen Europees voetbal is behaald.

Hoe zit het dan met het aankoopbeleid van Martin van Geel:

2012 feyen                     feye2012  201415    succesfeye

Feyenoord deed over de afgelopen drie seizoen de meeste aankopen, zij kochten namelijk bij elkaar twee elftallen. Het is logisch dat Feyenoord vooral in het seizoen 2012/2013 aankopen deed waar je nu je vraagtekens bij kan zetten. In deze periode was Feyenoord financieel nog niet erg sterk, en moest er geroeid worden met de riemen die er waren. Dit resulteerde onder andere in de aankoop van een John Goosens en een bij FC Twente mislukte Wesley Verhoek. Feyenoord had eveneens geluk dat de bij AZ mislukte Pele nu bij Feyenoord zijn draai vond. Je kunt wel de moet prijzen dat Feyenoord dit risico nam. Ook twee andere transfers brachten wat Feyenoord nodig had, Lex Immers is tot op de dag van vandaag een vaste kracht op het middenveld in Rotterdam en Janmaat maakte deze zomer na het WK een mooie overstap naar Newcatle United. In het seizoen 2013/2014 had van Geel minder succes, Armenteros en Bakkal bleken verre van fit te zijn. Elvis Manu daar in tegen was dit jaar een paar keer erg belangrijk in bijvoorbeeld de Europese wedstrijden. In de laatste transferperiode wist Feyenoord echt te stunten, dit deden ze met de komt van Ajax doelman Kenneth Vermeer, door een slimmigheid pikte van Geel hem op voor maar één miljoen euro. Voor de rest werd Karim el Ahmadi terug gehaald door zijn ‘vader’ Fred Rutte, de trainer die overigens door van Geel al in zijn eerste seizoen ontslagen werd. Één van de grootste miskopen onder van Geel dit seizoen was Khalid Boulahrouz, met weinig speelminuten, en wanneer hij speelde viel hij door de mand.

Dan tot slot de conclusie van de drie technisch directeuren is van Geel de minst gelukkige, maar één derde van de spelers die de afgelopen drie seizoenen door van Geel werden aangetrokken bleken een succes. Wat zeker ook opvalt is dat ruim vijftig procent in de Kuip niet slaagt, veelal wordt dan gesproken van het fenomeen ‘Kuip vrees’, maar als we dan naar de namen kijken dan zou je ook kunnen spreken van een kwaliteit probleem. Van Geel presteert dus als technisch directeur het slechtste.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25